Sałatka orientalna

Sałatka orientalna

Kuchnia orientalna cieszy się w naszym kraju sporą popularnością, czego dowodem jest regularny wzrost zamówień z restauracji specjalizujących się na przykład w potrawach azjatyckich. Charakterystyczną cechą tych dań jest to, że są pożywne, jednocześnie zaś czujemy się po nich lekko. Wiele takich potraw możemy także przy radzić samodzielnie w domu, nie są one trudne do wykonania, nie potrzebujemy również jakichś wyszukanych składników. Dzisiaj poznamy przepis na prostą i wyjątkowo smaczną sałatkę orientalną, która sprawdzi się znakomicie w roli przystawki przed głównym daniem. Smaczna przystawka jest zapowiedzią równie pysznej uczty kulinarnej. Duża ilość świeżych warzyw sprawi, że nasz posiłek będzie nie tylko dobry, ale również zdrowy i właściwie zbilansowany. Przyprawy zapewnią natomiast charakterystyczny, orientalny smak. To także danie bezmięsne, a więc mogą je zjeść wszyscy, również osoby, które starają się unikać jedzenia mięsa i wędlin. Ugotowana ciecierzyca, świeże rzodkiewki, soczyste ogórki oraz pachnące słońcem pomidory – to najważniejsze składniki tej pysznej sałatki.

Składniki

Do przygotowania czterech porcji sałatki wykorzystamy: 200 g ugotowanej ciecierzycy, 350 g mieszanki sałat, awokado, dwa pomidory, świeży ogórek, pęczek rzodkiewek, natkę pietruszki, cebulę, ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki mielonej kolendry, chilli w proszku, sól i pieprz.

Wykonanie

Przygotowanie sałatki zaczynamy od rozgrzania na patelni łyżki oliwy oraz wsypania ciecierzycy. Oprószamy ją kuminem, kolendrą i odrobiną chilli. Smażymy aż do zrumienienia – przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Sałatę przekładamy do miski. Przygotowujemy warzywa: ogórka, rzodkiewki, pomidory, cebulę i awokado kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z sałatą. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, ocet oraz po szczypcie soli i pieprzu – tak przygotowany sos mieszamy z sałatą i warzywami. Sałatkę mieszamy z ciepłymi ziarnami ciecierzycy i posypujemy pietruszką. Smacznego!