Kuchnia grecka zawiera w sobie bogactwo i intensywność kolorów

Kuchnia grecka zawiera w sobie bogactwo i intensywność kolorów

Tradycyjna kuchnia grecka ma charakter śródziemnomorski – dominują w niej warzywa i owoce (wśród których prym wiodą pomidory, ogórki, papryka, cukinia, bakłażany) oraz granaty i winogrona, produkty zbożowe, nasiona, orzechy i oliwa z oliwek. Należy wiedzieć, że główne źródła białka w diecie mieszkańców Hellady to rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca, groch i bób, oraz nabiał, jaja, drób, ryby i owoce morza. Ważne jest to aby spożywać każdego dnia co najmniej 400 g warzyw i owoców (a zwiększenie tej porcji może nieść szereg korzyści), wybierając produkty z różnych takich oto grup kolorystycznych:

a). białe – to w greckiej kuchni przede wszystkim czosnek i cebula, por oraz warzywa korzeniowe – seler i pietruszka.

b). żółte i pomarańczowe – dostarczają karotenoidów, prekursorów witaminy A; związki te znajdziemy w żółtych pomidorach i papryce, marchewce, dyni, kabaczku, a także w morelach, brzoskwiniach i nektarynkach.

c). zielone – intensywną barwę nadaje im chlorofil, zawierają też karotenoidy; zaliczamy do nich cukinię, wszystkie sałaty, szpinak, rukolę, jarmuż, kapustę oraz bogate w korzystne tłuszcze oliwki i awokado.

d). czerwone i fioletowe – charakteryzuje wysoka zawartość flawonoidów; to między innymi czerwona cebula, bakłażan, czerwona kapusta, papryka oraz ciemne winogrona, granaty i jabłka.

Szczególne miejsce w kuchni greckiej zajmują zioła i naturalne przyprawy. Dzięki nim możemy zmniejszyć ilość dodawanej do potraw soli, zachowując wyśmienity smak. To ważne, ponieważ spożywanie soli w zbyt dużych ilościach (czyli powyżej 5 g dziennie łącznie ze wszystkich źródeł) może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego, udaru i raka żołądka. W wielu greckich daniach znajdziemy też orzechy – choć są wysokokaloryczne, warto spożywać ich 30-50 g dziennie. Co ciekawe, kuchnia grecka zmieniała się przez wieki – obecnie znajdziemy w niej więcej mięsa i dań smażonych. Warto jednak korzystać z tego, co najlepsze – przygotowywać dania gotowane, duszone i pieczone, jak najczęściej sięgać po rośliny strączkowe, stosować głównie tłuszcze roślinne do przygotowywania potraw, nie żałować ziół i przypraw, a do każdego posiłku dodawać świeże warzywa i owoce. Dania przygotowane w ten sposób zachwycą nas smakiem i lekkością.