Dieta przy Hashimoto – co warto wiedzieć?
Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób, a głównie zmagają się z nią kobiety w średnim wieku. Jest to choroba autoimmunologiczna, która wywołuje przewlekły stan zapalny tarczycy. Mimo że przez długi czas może przebiegać bezobjawowo, zazwyczaj w końcu daje o sobie znać. Jednym z zaleceń w walce z chorobą jest stosowanie odpowiedniej diety. Powinna ona być lekkostrawna, urozmaicona i przede wszystkim bogata w składniki odżywcze. Co zatem jeść przy Hashimoto, a co lepiej wyeliminować z diety?
Hashimoto – zasady odżywiania
Przy Hashimoto należy stosować dietę prawidłowo zbilansowana pod względem makroskładników oraz dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, które będą wspierać pracę organizmu. Osoby zmagające się z Hashimoto powinny spożywać dużo białka, przede wszystkim pod postacią mięsa, jaj, chleba pełnoziarnistego oraz roślin strączkowych. Ważny w ich diecie będzie również błonnik. Jego źródłem są zboża, owoce i warzywa takie, jak jabłka, soczewica, fasola, banany, marchew, buraki czy awokado. Oczywiście nie oznacza to, że raz na jakiś czas nie możemy pozwolić sobie na zdrowy omlet z serem. Poza tym warto postawić na zdrowe tłuszcze roślinne. Jako główne źródło energii powinny być natomiast traktowane węglowodany. Najlepiej dostarczane z produktów zbożowych z pełnego przemiału o niskim indeksie glikemicznym. Ich źródłem w tym przypadku będzie pieczywo pełnoziarniste, produkty zbożowe – kasze, komosa ryżowa, amarantus, ryż dziki, brązowy.
Co wyeliminować z diety przy Hashimoto?
Przy takim schorzeniu powinno ograniczać się produkty spożywcze i składniki żywności, które mogą działać drażniąco na śluzówkę jelit i prowokować układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Zaleca się, by ograniczyć nabiał ze względu na zawartą kazeinę, która ma silne właściwości antygenowe. Do tego przeciwwskazane są produkty przetworzone, zawierający utwardzone tłuszcze roślinne z izomerami trans z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa między innymi o słodyczach, margarynie, chipsach i produktach typu fast-food. Do tego przy Hashimoto zaleca się eliminowanie z diety cukrów prostych o wysokim indeksie glikemicznym – w tym soków owocowych, napoi słodzonych, dżemów i owoców ze słodkiej zalewy.