Meksykańska miska

Meksykańska miska

Kuchnia meksykańska cieszy się ogromną popularnością. Tortille, burrito czy enchillady to tylko część przysmaków pochodzących z tamtego regionu. Potrawy z Jukatanu mogą być przygotowywane zarówno z mięsem, jak i bez niego, ich cechą charakterystyczną jest również duża ilość pysznych warzyw, idealne dopasowanie przypraw oraz przyrządzanie wszystkiego na świeżo. Dzięki temu zyskujemy niezwykle pyszne kompozycje smakowe, które zapadają w pamięć i potrafią przywołać najpiękniejsze wakacyjne wspomnienia. Potrawa, którą poznamy w tym artykule jest swego rodzaju wariacją na rzecz meksykańskiej kuchni i wydobyciem tego, co w niej najlepsze. Obfitość warzyw pozwala poznać różne smaki, ale też w łatwy sposób dostarczyć wielu potrzebnych organizmowi składników odżywczych i witamin. Dodatek guacamole pozwoli jeszcze bardziej podkreślić smak tej potrawy zaś podanie jej w szklanych miseczkach zapewni ciekawy efekt wizualny, bo przecież jemy również oczami, a ładnie podana potrawa smakuje zdecydowanie lepiej.

Składniki

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników jak: 100 g ryżu, szczypta soli, dwie łyżki posiekanej natki kolendry, puszkę czarnej fasoli, po ćwierć łyżeczki soli, kuminu, czosnku granulowanego i chilli w proszku, pół puszki kukurydzy, pół pomidora, dwa plastry czerwonej cebuli, papryczkę chilli, łyżkę soku z limonki, łyżkę kolendry oraz dodatkowo sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo do guacamole będą nam potrzebne: dojrzałe awokado, łyżka soku z limonki, łyżka kolendry, sól i pieprz.

Wykonanie

Ryż gotujemy w wodzie (w proporcji 1:2), dodajemy szczyptę soli i posiekaną kolendrę. Czarną fasolę przepłukujemy i odsączamy. Mieszamy z przyprawami i podgrzewamy na patelni. Pomidora, cebulę i papryczkę chilli kroimy w kostkę, mieszamy z kukurydzą, sokiem z cytryny, kolendrą, solą i pieprzem.
Przygotowujemy guacamole: rozgniatamy awokado, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy kolendrę, sól i pieprz. W szklanych miseczkach układamy obok siebie ryż, fasolę, kukurydzę i guacamole. Smacznego!

1 thoughts on “Meksykańska miska

  1. Palce lizać! Potrawy kuchni meksykańskiej regularnie goszczą na moim stole.

Comments are closed.