Rodzinny obiad

Rodzinny obiad

Dobrze znane potrawy warto trochę odmienić, a będą całkiem inaczej się prezentować. Zupa kalafiorowa z kurkami, rolada z ziemniaków i mięsa, sałatka z dodatkiem makreli, ciasto ananasowe z bezą? Tak!

Zupa kurkowo-kalafiorowa

2 l bulionu warzywnego
mały kalafior
2 marchewki
300 g kurek
pietruszka
4-5 ziemniaków
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
3-4 łyżki śmietany 18 proc.
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
Warzywa umyj, osusz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę. W garnku zagotuj bulion, dodaj pokrojone warzywa razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. Gotuj 5 min i dorzuć kalafior podzielony na różyczki.
Kurki umyj, oczyść, osusz i podsmaż na maśle. Dołóż do zupy i gotuj na małym ogniu kolejne 10-15 min, aż warzywa i kurki zmiękną. Na końcu zupę zabiel śmietaną. Posyp koperkiem i dopraw.

Ananasowiec z kokosową bezą

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g masła
1 budyń waniliowy
4 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
puszka ananasów
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
4-6 łyżek wiórków kokosowych
Poncz:
3/4 szklanki naparu z herbaty
po 2 łyżki cukru i soku z cytryny
Ubij białka na biszkopt, stopniowo dodaj cukier, a potem żółtka. Mąki przesiej z proszkiem i połącz z masą jajeczną. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź.
Ananasy osącz, pokrój w kostkę, a szklankę zalewy z nich zagotuj z cukrem. Budyń i łyżkę mąki rozpuść w zimnym mleku, wlej do soku. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj, potem wciąż ucierając, dodawaj żółtka i budyń. Wymieszaj z ananasem.
Ubij białka na bezę, stopniowo dodaj cukier, a na koniec wiórki kokosowe. Przelej do blaszki z papierem do pieczenia. Piecz 70 min. w 140-150 st. C.
Biszkopt nasącz ponczem, rozsmaruj krem i przykryj bezą. Całość schłodź.

Kolorowa sałatka z makrelą

330 g makreli wędzonej’
biała część pora
4 jajka
1/2 puszki kukurydzy
280 g grillowanych warzyw w oleju
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w kostkę. Makrelę dokładnie oczyść z ości, rozdrobnij i przełóż do miski z jajkami. Grillowane warzywa osącz z oleju. Pokrój je w kostkę i razem z kukurydzą dodaj do miski. Połącz z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym porem.
Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj z jogurtem oraz majonezem. Podawaj z pieczywem.