W jaki sposób przygotować wykwintne dania w lżejszym wydaniu?
Oto praktyczne porady, w jaki sposób przygotować dania w lżejszym wydaniu:
1). Zwróćmy uwagę na ilość tłuszczu, którego używamy do przygotowania lub jako dodatku do potrawy. Oliwa, oleje czy masło to najbardziej kaloryczne produkty spożywcze. 1 łyżka oliwy czy oleju to aż 90 kalorii. Ograniczmy zatem jej ilość, a żeby nie przypalić dani, smażmy na małym płomieniu pod przykryciem. Do smażenia warto też dodać łyżkę wody, aby danie lekko się poddusiło, a niekoniecznie smażyło.
2). Jeżeli mamy wybór, zdecydujmy się na danie wymagające duszenia, gotowania lub pieczenia zamiast smażenia, które obok grillowania jest najmniej zdrową metodą obróbki termicznej.
3). Wybierając źródło węglowodanów, zdecydujmy się na pełnoziarniste. Zamiast ryżu białego użyjmy brązowego albo dzikiego. Makaron pszenny zastąpmy pełnoziarnistym lub gryczanym. Postawy na mąki orkiszową, gryczaną lub owsianą, niekoniecznie pszenną czy kukurydzianą. Dobrą opcją będą też kasze czy bataty ugotowane al dente. Dzięki takim produktom otrzymamy danie o niższym ładunku glikemicznym, a po posiłku wyrzut cukru we krwi będzie mniejszy.
4). W domowych warunkach warto postawić na produkty light, które często tylko nieznacznie różnią się smakiem, a mają o połowę mniej kalorii. Dobrymi przykładami są ser (żółty i mozzarella), mleczko kokosowe, jogurty czy chudy twaróg.
5). Jeżeli podstawą naszego dania jest produkt wysokokaloryczny, na przykład łosoś czy wieprzowina, dobierzmy do niego dodatki niskokaloryczne. Zrezygnujmy z pieczonych ziemniaków do żeberek czy schabowego lub makaronu z pesto do tłustej ryby. Zamiast nich przygotujmy dużą ilość warzyw z odrobiną masła, które na długo zapewnią uczucie sytości.
6). Nawet jeśli przygotujemy danie na słodko, nie oznacza to, że musimy dodawać cukru. Zamiast niego użyjmy zamienników. Dobrym wyborem będą na przykład erytrol lub stewia, które mają 0 kalorii/100 g lub ksylitol – o połowę mniej kaloryczny niż cukier.
Dodatkowa uwaga – chociaż epidemia koronawirusa jest bardzo dokuczliwa i wszyscy życzymy sobie, aby jak najszybciej się skończyła, postarajmy się wykorzystać ten trudny czas na to, aby jak najlepiej zadbać o zdrowie i sylwetkę, a przy okazji nauczyć się gotować jak kucharze w ulubionych restauracjach.
1 thought on “W jaki sposób przygotować wykwintne dania w lżejszym wydaniu?”
Comments are closed.
Uświadamiający artykuł! Z odrobioną modyfikacji każde danie można zamienić w zdrowszą wersję