6 produktów, które warto włączyć do śniadania, aby obniżyć poziom cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu oznacza konieczność zmiany codziennych nawyków, zwłaszcza w zakresie diety. Odpowiednia dieta jest kluczem do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, więc zacznij jeść je w taki sposób, aby nie wpływać na poziom cholesterolu.
Co na śniadanie aby obniżyć poziom cholesterolu w organizmie?
Wybór produktów spożywczych ma zasadnicze znaczenie dla obniżenia poziomu cholesterolu podczas śniadania.
1. Płatki owsiane
Płatki owsiane to podstawowy składnik śniadania. Jest to bardzo kompletny produkt, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Błonnik obecny w płatkach owsianych jest rozpuszczalny, co pozwala na utrzymanie dobrego poziomu cholesterolu we krwi. Idealnym rozwiązaniem jest połączenie tych płatków z mlekiem i odrobiną pokrojonych owoców.
2. Awokado – mistrz obniżania cholesterolu w organizmie
To prawda, że awokado jest owocem bardzo kalorycznym i zawiera sporą ilość tłuszczu. Jednak spożywana z umiarem doskonale nadaje się do obniżania poziomu cholesterolu w organizmie. Awokado jest bogate w wysokiej jakości tłuszcze jednonienasycone, które są idealne do utrzymania cholesterolu w ryzach. Włączenie awokado do śniadania to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi energii potrzebnej do działania przez cały dzień.
3. Cholesterol nie ma szans – czosnek z cytryną
Czosnek to zdrowy produkt spożywczy, który warto włączyć do śniadania. Spożywanie czosnku pomaga obniżyć poziom cholesterolu i chroni zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jednym ze sposobów na wykorzystanie czosnku i uzyskanie z niego wszystkich składników odżywczych jest połączenie go z odrobiną cytryny.
4. Biała herbata
Biała herbata ma wiele korzyści dla organizmu. Zaleca się spożywanie go na śniadanie i łączenie z innymi produktami spożywczymi, takimi jak awokado lub płatki owsiane. Jest to napój bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, a także pozwalają kontrolować poziom cholesterolu we krwi.
5. Pyszne i zdrowe – pieczywo razowe
Chleb to kolejna ważna opcja na śniadanie. Należy jednak zauważyć, że nie wszystkie chleby są odpowiednie. Chleb powinien być pełnoziarnisty, zawierać dużo błonnika i być zrobiony z mąki razowej. Wśród rodzajów chleba eksperci zalecają spożywanie chleba takiego jak chleb żytni.
Ten rodzaj pieczywa zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale zapobiegają nadmiernemu wzrostowi poziomu cholesterolu. Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu, nie ma nic lepszego niż zjedzenie kromki chleba żytniego z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
6. Oliwa z oliwek extra virgin na obniżenie cholesterolu
Innym produktem spożywczym, którego nie może zabraknąć na śniadaniu, jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych, zwłaszcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pomoże Ci utrzymać dobry poziom cholesterolu we krwi przez cały czas.
Jakie produkty na śniadanie które obniża cholesterol? – podsumowanie
Istnieje wiele produktów spożywczych, które można włączyć do śniadania i które pozwolą na uzyskanie dobrego poziomu cholesterolu w organizmie. Istnieją też interesujące diety wpływające na cholesterol w organizmie, świetnym przykładem jest dieta sokowa, warto znać jej zasady. W każdym razie, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, co powinieneś jeść rano, warto skonsultować się z dietetykiem, który będzie w stanie udzielić Ci odpowiedniej porady.
Pamiętaj, że powinieneś zapomnieć o szkodliwych produktach spożywczych, takich jak ciastka czy słodkie płatki śniadaniowe. Tego rodzaju pokarmy są przyczyną większego niż zwykle poziomu cholesterolu.