6 korzyści z jedzenia soczewicy
Soczewica jest pokarmem należącym do grupy roślin strączkowych wraz z innymi nasionami, takimi jak między innymi ciecierzyca, fasola, kukurydza. Zaleca się włączenie tej grupy żywności do codziennej diety, ponieważ zapewnia ona wiele korzyści zdrowotnych, a soczewica jest jedną z najlepszych opcji. Oto jakie korzyści soczewica daje naszemu organizmowi.
Soczewica (Lens culinaris L.), należąca do rodziny roślin strączkowych, jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w tradycyjnych dietach na całym świecie. Uważa się, że jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, której początki sięgają około 8000-9000 lat, a pochodzi ona z terenów znanego obecnie Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzeniła się na Europę i resztę świata. Obecnie, według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), główna produkcja soczewicy pochodzi z Kanady, Indii, Chin i Turcji.
1. Pełnowartościowy produkt
Soczewica jest bardzo kompletnym pokarmem, ponieważ dostarcza trzech makroskładników, których organizm potrzebuje, aby być zdrowym: węglowodanów, tłuszczów i białka. Co najlepsze, zarówno węglowodany, jak i tłuszcze, których dostarcza, są zdrowe.
2. Dostarcza dobrej jakości białka
Soczewica posiada jedno z najwyższej jakości białek wśród białek roślinnych, co czyni ją doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, pod warunkiem, że połączy się ją z odpowiednimi pokarmami uzupełniającymi dietę.
3. Bogata w błonnik
Ta roślina strączkowa ma wysokie stężenie błonnika, więc jej spożycie może pomóc w zdrowiu jelit i układu pokarmowego, a także zapewnić większe uczucie sytości.
4. Dostarcza „dobrych” tłuszczów
Soczewica dostarcza tłuszczów wielonienasyconych, lepiej znanych jako „dobre” tłuszcze. Pomagają one obniżyć poziom „złego” cholesterolu w organizmie, a tym samym zapobiegają chorobom serca. Nabrałeś ochotę na soczewicę? Poznaj przepis na zupę z soczewicy i tofucznicy.
5. Pomoc w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy
Węglowodany zawarte w soczewicy mają działanie wolno wchłaniające się do organizmu, więc nie spowodują skoku Twojego poziomu cukru.
6. Wysoka zawartość żelaza
Jedna porcja tego pożywienia dostarcza sporej ilości żelaza, więc włączenie soczewicy do diety sprawi, że tego minerału nie zabraknie w Twoim organizmie. Wiadomo, że żelazo bierze udział w produkcji hemoglobiny, która wchodzi w skład komórek krwi.